Hoe creëer je een sterke band met je baby? (NL)

Bijgewerkt: 30 aug 2020

De ultieme relatie met je kind op de lange termijn begint met een goede start vanaf het begin. Zoals ze zeggen: “Een goed begin is het halve werk!” en ook in dit geval is dat zeker waar. Het is namelijk niet alleen fijn om een hechte band op te bouwen met je baby, maar ook enorm belangrijk. Een hechte band met je baby is namelijk erg goed voor zijn zelfvertrouwen en dit zal later ook terugkomen in zijn omgang met andere. Al snel op de crèche of peuterschool zullen de vruchten hiervan geplukt worden, zowel door de ouders als het kind zelf. Maar goed, laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen! Even terug naar waar het allemaal begint.

In de Baarmoeder

Deze allereerste fase van het zwanger zijn is van groot belang. Hier wordt ook wel het fundament gelegd voor het opvoeden van de baby. Dit is misschien ook wel de meest spannende fase voor alle ouders! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat ouders die contact maken met de baby gedurende de zwangerschap onder andere minder kans hebben op een huilbaby. Daarnaast zorgt het ervoor dat pasgeboren baby’s zich wat meer ontspannen voelen en ook beter in hun vel zitten. Ondanks dat de baby (naast de röntgenfoto’s) nog niet te zien is, wordt de basis voor een goede band al direct na de bevruchting gelegd. Om dit te stimuleren kun je als ouder verschillende dingen doen.


Maar WAT?!

Onder andere kun je de handen op de buik leggen en eventueel zachtjes proberen te wrijven. Ongeveer na 6 maanden heb je een grote kans dat de baby hier ook daadwerkelijk op reageert en ernaar toe probeert te komen. Indien je weet hoe de baby in de buik ligt kun je hier ook rekening mee houden. Dit kan overigens ook in een meer speelse vorm door met je vingers op de buik te trommelen. Probeer dit op een bepaald ritme te doen en je baby zal dit zeker gaan herkennen! Laat je creatiefste kant hier maar zijn werk doen. Een andere vorm van herkenning kan ook door middel van muziek. Zing of draai met regelmaat hetzelfde liedje en de baby zal dit liedje blijven herinneren als een ‘veilig gevoel’. Voor een baby is een veilig gevoel enorm belangrijk om zich goed te voelen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je ook vast een goed slaapliedje hebt voor als het straks zover is en de baby niet meer in de buik zit. Al met al zijn alle liefdevolle vormen van praten, geluiden, bewegen en masseren aangenaam voor de baby en zullen ze een positief effect hebben op het ontwikkelen van een hechte band.

Hier ben ik!

Als het eenmaal zover is gaat het hechtingsproces natuurlijk gewoon verder. De meest simpelste vorm om dit proces een boost te geven is door middel van huid-op-huid-contact. Zwangerschapscoaches raden daarom ook altijd aan om zo snel mogelijk de pasgeborene tegen je blote huid te houden. Dat komt doordat de baby voornamelijk met zijn huid, contact maakt met de buitenwereld. Een baby kan namelijk nog niet veel meer dan proeven en voelen. Hierdoor is het belang van aanraken enorm groot. Niet alleen direct na de bevalling is dit belangrijk maar gedurende de eerste weken zal dit zo blijven. Indien jouw kindje in de couveuse komt te liggen, maak je dan vooral geen zorgen! En start het huid-op-huid-contact zo snel mogelijk erna. Ook dan kan je nog steeds gemakkelijk verder bouwen aan een liefdevolle relatie.

Zoals in het begin van de blog al verteld werd is het hechtingsproces tussen moeder (ouders) en kind enorm belangrijk. Het is vastgesteld dat baby’s die meer vastgehouden, gekoesterd en geknuffeld worden vaak sneller groeien en een sterker bottenstelsel opbouwen. Ook zal de baby gedurende het opgroeien een betere band opbouwen met andere contacten zoals een vriendschap of relatie. Ondanks alle twijfels die je zult hebben bij het opvoeden, geloof in jezelf dat je het goed doet. Indien je het met liefde doet ben je vaak al een heel groot eind! Tenslotte, GENIET! Het is een fantastisch proces waarin je jezelf momenteel bevind en je staat op het punt een fantastische ouder te worden.

17 keer bekeken0 reacties

Social Media

Onze Partners

© BEBÉ® 2020